I am this day

Alla inlägg under mars 2014

Av Ellinor - 24 mars 2014 20:12

I några dagara nu har jag gått och tänkt på vad det innebär att man ska frukta Gud. Ja, egentligen har jag väl gått och tänkt på detta hela livet, men föra veckan så plocka jag upp ur urna de har i Lunds Domkyrka med bibel ord något som handlar om just detta.


Till människan sade han:
?Att frukta Herren, det är vishet,
att sky det onda är insikt.?

(Job 28:28)


Vad innebär dessa orden, ska jag verkligen vara rädd för min Gud? Samma Gud som jag älskar över allt annat och som jag med hela mitt hjärta tro älskar mig tillbaka på samma sätt?
Nu när jag försöker förstå mig på vad det betyder som måste jag ta detta med i min analys, min egen Gudssyn och hur jag känner. Jag vet att det gör att den vetenskapliga analysen sjunker till noll på grund av detta, men det är inte för att revolutionera bibelvetenskapen jag gör denna analys av texten, utan mer för att reflekter och vissa på att alla kan göra en likande reflektion och få en ökad förståelse av bibelns ord.

Så var börjar jag för att kunna förstå? Jag går in på www.bibel.se och söker Job 28:28 och får upp texten och kan se kontexten den är skriven i för den är absolut väsentlig att ha med när man analysera bibeltexten. Utifrån kontexten får jag en överblick att detta handlar om visshet, detta bekräftas när jag tittar på parallell hänvinsningen till Job 28:28.


Gudsfruktan är kunskapens begynnelse,
dåren föraktar vishet och fostran.

(Ords 1:7)

Det är fortfarande svår att förstå hur dett ska gå ihop, ganske hade gått lättare om jag skulle kunna läsa texten i orginal vilket jag nu inte kan så jag får nöja mig med översättningarna som finns. Skulle jag gå längre med detta så hade jag kunnat läsa textens översättningar på andra språk som jag kan som till exempel King James Bible. Jag låter dock bli detta denna gången och utgår helt från mig själv, men vad jag ska göra är att titta på en annan svensk översätting från 1917. Efter har kollat detta så ser jag att det bara gör mig mer förvirrad, men jag tror jag ska lägga fokuset på kunskapen och visheten.

Vad händer om jag lägger fokuset där, kan jag få ihop det då?
Det blir lättare, fram för allt om jag tänker att det inte trodde man tänkte med huvudet utan med hjärtat. Visst låter det väldigt romantiskt, men så romatiskt är det inte. Någonstans går alls, åtmindståndes för mig, fruktan och kärlek parallellt, det låter hemskt, men om jag formullera det på ett annat sätt då. Det finns alltid en fruktan att såra den man älskar och jag tror det är här vi har nyckeln.
Kanske kan jag göra det tydligare med ett citat ur Apostlagärningarna.


Då tog Petrus till orda: ?Nu förstår jag verkligen att Gud inte gör skillnad på människor utan tar emot var och en som fruktar honom och som gör vad som är rättfärdigt, vilket folk han än tillhör."

(Apg 10:34-35)

För mig blir det här ännu tydligare att det inte handlar om att känna rädsla för Gud, utan känna en sådan kärlek att man medvetet inte vill bryta mot de lagar och bud som Gud har lagt på människan. Dessa bud har han inte lagt på oss på grund av våra synder eller ens våra fäders synder utan av kärlek, vår Gud vill vårt bästa. Det är som det sägs att Guds vägar är outrundliga.

Att bibeln är kryptisk går nog inte att betvivla och det är också det som gör den så intressant. Idag har jag delat med mig av tre bibelcitat och förhoppningsviss gett er ett nytt sätt att se på fruktan och på bibeln. Jag vet också att det finns andra där ute som ser annorlunda på detta, ni får jätte gärna korrigera och rätta mig för jag vill gärna veta mer, som sagt så kan jag inte språken som bibeln är skriven på. Så kommentera om ni undrar något eller vill rätta mig på något sätt.
Jag hoppas att jag gett er några verktyg till hur man kan arbeta med bibeln och på så viss också kunna tolka den, det finns inget rätt sätt och heller inget fel sätt.

Allt gott,
Ellinor

Av Ellinor - 23 mars 2014 17:16

Jag sitter och tänker på när man sätter in i sin dvd och ser filmen och bestämmer sig för att se extra materialet med, då kommer det upp att de uttalande som görs inte nödvändigtvis stämmer överens med filmbolagets åsikter. Kanske är det en sådan notering SvK behöver?

Det är så lätt att glömma att varje människa har rätt till sin egen tro, även om tron handlar om att man anser (tror) att homosexualitet är fel och en skam inför Gud, även om människan är präst. Då kanske ni tänker att denna människa inte borde blivit präst och det är SvK's ansvar att se till att sådana människor inte blir präster! Visst det ligger något i det, men är man väl upptagen i ämbetet så är det för livet och ens tror och värderingar är enbart ens egna, så länge man inte gör ett tjänstefel pga detta.
När kan då SvK sätt stopp? Jo som sagt så krävs det ett tjänstefel och precis som på andra arbetsplatser så varnar man först om det inte redan har gått för långt.

Det är så lätt att döma hunden efter håret, eller bara se ena sidan av ett kort som är ett av femtiotvå kort, alla med två sidor. Hur vi än gör så har alla sina egna värderingar och det är stor skillnad mellan att tycka att något är fel eller om det inte är optimalt.
För mig handlar det om kärlek, det är den som förenar oss hur den än ser ut. Känner fantastiska människor som är homosexuella och några av dem är till och med präster i SvK! Kärleken ska hyllas, vi menar ju inte att kvinnan ska tiga i församlingen så varför ska vi haka upp oss på det som antyder (ja, antyder, det går att tolka på många olika sätt) att homosexualitet är fel? Hur kan kärlek någonsin vara fel?

Ska kyrkan i moderna tider verkligen behöva ha en varningstext över att enskildas medarbetare åsikter inte behöver var kyrkans i helhet? Det blir långsökt.
Jag skriver detta för att jag vill förtydliga att trotts att en präst representera kyrkan så är denna bara en av fler och är en person som representera sig själv med, så skriv inte av kyrkan för där finns utan tvekan minst en präst du tycker är bra!

Allt gott,
Ellinor

Ordförklaring:
SvK = Svenska kyrkan

Av Ellinor - 22 mars 2014 21:42

Har en miljon grejer på huvudet som jag skulle kunna skriva om. Allt mellan himmel och jord, så mycket finns det att säga som är viktigt, som jag har en åsikt om. En del av de sakerna delar jag gärna med mig av, av andra hör enbart mina vänner. Jag skulle kunna göra en utläggning om vad man menar med att "frukta Herren är vist" eller helt gå in på varför man ska älska Gud över allt annat, men det gör jag inte i kväll. Må hända att jag gör det en annan kväll, men inte denna lördags kvällen. Istället vill jag uppmuntra er av ta vara på kvällen, säg till dem ni älskar att ni finns där, le mycket, det muntrar även upp om ens eget hjärta har sorg. Försök fokusera på ljuset i mörkret, glädj er åt det lilla och älska. Det finns så mycket hat i världen ändå så varför ska vi hata varanndra, tänk gyllende reglen! Dessutom, om någon gjort er något ont så förtjännar det inte ert hat för allt det gör är att smärta er.
Framförallt vill jag att ni ska komma ihåg att älska er själva! Ord har bara makt när vi ger dem det.
Det finns så mycket mer att säga, så lite blir sagt!

Allt gott,
Ellinor

Av Ellinor - 21 mars 2014 17:15

Jag och min vän E håller på att förberda en gemensam blogg över ett stort intresse som vi båda har. Vi försöker struktuera upp den så den blir tydlig och trevlig att läsa. Den kommer innehålla mycket fakta, en och annan myt och en hel del bilder. Jag vet att det är dålig information om vad bloggen handlar om därför ska jag skriva det rätt ut alldelles strax.
Som sagt är detta ett av våran stora intresse och har en koppling till det vi studera, vi känner stor vörndad och respekt för vad kyrkorna i Sverige faktiskt kan berätta i allt från historia, kristenhet och myter. Givetvis hoppas vi att vi kommer kunna svara på en del frågor medans vi undersöker kyrkorna och vi vill suppa in så mycket vi bara kan om dem så att vi kan ge en så korrekt bild av den som möjligt och kanske rent av locka lite fler besökare till kyrkan.
Vi är Kyrkonördaran!

Allt gott,
Ellinor

Ps. Jag kommer återkomma med lite mer information om den nya bloggen längre fram när vi väl kommit igång att skriva. Ds

Av Ellinor - 20 mars 2014 17:42

Här sitter jag och gör mindmap på mindmap om olika antropologer. Först antecknar jag det väsentliga om dem som jag kan hitta sen gör jag en tanke-karta av den informationen. Jag hoppas bara informationen faktiskt går in i huvudet med.
Det är ett intesivt göra, men jag måste medge att det har sina ljusa stunder även om man missar en bra utedag som denna har varit! Jag tror att jag lyckas lära mig rätt mycket, frågan är bara om jag förstår det jag har lärt mig, det vet vi först i morgon. Som jag ser det så är det västa som kan hända att jag pluggar långt in på natten och missar mycket sömn, måste nämligen stiga upp reda klockan fem på morgonen för att hinna i tid till skolan! Jag minns en tid då det inte bekymrade mig särskilt mycket, men då vad jag yngre och hade inte mycket vettigt för mig på lediga morgnar annat än att sova. Så det blir att ställa klockan på ringning och försöka att komma i säng innan midnatt.

Allt gott,
Ellinor

Av Ellinor - 19 mars 2014 13:08

Sitter i skolan och lunch timmen har passerat, om en kvart dra alla lektioner igång. Förbi en går ens förflyttna och ens framtid, låter det konstigt? Jo, det kanske det gör, men den senaste kvarten har jag sagt hej till minst 5 st jag lärt känna om man bortser från dem som jag går kurs med. Det är ju fantasktiskt vad många människor man lär känna på två år och otroligt roligt med!

Allt gott,
Ellinor

Av Ellinor - 18 mars 2014 13:37

Det råder en olidlig spänning bland alla som är nyfikna på vem den nya #lundabiskop blir! Jag följer info på twiter och Svenska Kyrkans hemsida, resultatet ska vara färdigt runt klockan 14:00 och min mage pirrar. I de kontakts resultat som jag fått del av så går det bra för min favorit, som är andras favorit med! Får han mer än 50% av rösterna så har han vunnit, men får ingen mer än 50% så blir det en ny röstningsomgång i början av april då topp två är de enda kandidaterna.
Jag är lycklig över att jag kan ta del av informationen och förstår den. Har aldrig varit så nyfiken som jag är nu på något biskopsval! Det är så spännade!

Håller tummarna!
Ellinor

Av Ellinor - 17 mars 2014 22:25

Ja, idag har mina chili-plantor fått lite kärlek och omvårdnad. Jag har planterat om dem så de får mer utrymme att växa. En omplantering behöver nog vi alla ibland, bara just för att få utrymme att växa, det var en gång en vis kvinna som jag jobbade med som sa att när hon kände att hon inte hade mer och lära i det yrke hon var verksam i så skulle hon skola om sig. Det ligger en omplantering i de orden, det är svårt att växa som människa om man inte känner att man kan lära mera.
Mina planter har jag också börjat adoptera bort, har nämligen bortåt trettio plantor, fem av dem ska drivas upp lite till sen får de komma till sina nya hem och förhoppningsvis ge rikliga skördar så som sig bör, för trotts allt är det ju vad plantan vill.
Alla plantorna kommer från en enda chili-frukt, som jag för skojs skuld plantera fröna från, inte trodde jag väl att de skulle bli så många plantor, men jag förstår utan tvekan trädgårdsmästarnas passion för växtriket. Just nu är plantorna mina "bebisar" och får så mycket kärlek som jag kan avvara utan att kväva dem.
Längtan efter ett eget hus med trädgård är alltid som starkas på våren, tänka att kunna odla mer än chili-plantor i köksfönstret! Nu har jag i alla fall en balkong, även om jag saknar möbler där ute och inte har en enda blomsterlåda där än (vilket förhoppningsvis kommer inom snar framtid) så kommer den bli väl använd allt eftersom jag kan införskaffa det jag behöver till balkongen.

Allt gott,
Ellinor

Presentation


Hej!
Teologi student i Lund med siktet inställt på examen.
Tar en dag i taget!

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards